Rannikolta rannikolle

Todella kaunis, selkeä ja tyylikäs Rocky Coast -villatakki Coastal Knits -kirjasta.

Alana Dakos ja Hannah Fettig ovat Ravelryn jäsenille tuttuja suunnittelijoita. He ovat julkaisseet omakustanteena nyt yhteisen neulekirjan, jonka kantavana teemana ovat rannikot. He asuvat Yhdysvaltojen vastakkaisilla rannikoilla, Alana Kaliforniassa ja Hannah Portlandissa. Tietenkin he ovat tutustuneet netissä ja tulleet sydänystäviksi, mitkä kahden tai useamman tekijän neulekirjat eivät olisi näinä aikoina saaneet alkuaan tällä tavalla? 😉

Mallit ovat ajattomia ja ihania, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ne ovat jokseenkin perinteisiä, klassisia ja vaikeusasteeltaan keskitasoa – kirjan ohjeilla pärjää siis vaikkei olekaan puikkokisälli tai -mestari. Kirjassa on malleja puseroihin ja jakkuihin, mutta myös tyylikkäsiin asusteisiin. Tosin en ole ihan varma, pysyykö Rustling Leaves -baskeri päässä tai haluaisinko upean villatakin (Rocky Coast), jossa ei ole edessä minkäänlaista kiinnistystä, mutta ehkä olen vain liian vanha. Kumpikin neule on tavattoman kaunis, joten käytännöllisyys voi ehkä hieman kärsiäkin.

Myös lankavalinnat ovat kiinnostavia, tekijät ovat suosineet paikallisia lankamerkkejä. Yhdenkään ohjeen kohdalla en oudoksunut lankavalintaa. Rocky Coast -villatakissa on esimerkiksi onnistuneesti rohjettu käyttää The Fibre Companyn valkoista Organik-lankaa ja Gnarled Oak -jakussa puolestaan pigeonroofsstudiosin (etsy) lankaa. Ilahduttavaa, että pientenkin yrittäjien lähilangat saavat näin näkyvyyttä! Ilmeisesti ohjeet ovat myös hyvin tarkastettuja, koska ainakaan tähän mennessä ei errata ole pituudella pilattu. Nämä ”plussat” ovat varmasti sen ansiota, että koska kirja on tehty omakustanteena, on tekijöillä ollut vapaus valita lankansa ja tehdä työnsä rauhassa, siinä missä kaupallinen kustantaja olisi halunnut tuotteistaa ja editoida.

Omakustanteissa on myös ansansa.  Olen nähnyt niin monen hyvän kirja-idean hautautuvan tekijöittensä ympäriinsä ryöpsähtelevän omakustannusinnon alle, etten jaksa enää huudahtaa: ”Wow, te teitte sen kaiken ihan itse!!!!”.  Omat rajat pitäisi tuntea. Kirjan kantavana teemana ovat rannikot, rannikkoluonto ja maisema. Rannikkoluontoon on kuitenkin hurahdettu vähän liiaksikin, vaikka paikalliset osaavat ehkä arvostaa rannikon tarinoiden kertomista enemmän kuin minä. Ammattitaitoinen kustannustoimittaja olisi karsinut turhat versot ja harhapolut kirjasta pois. Näin kumpikin asia, neuleet ja rannikkoluonnon kauneus, olisivat päässeet paremmin oikeuksiinsa. Toisaalta, kymmenen ohjetta on ehkä kertakaikkiaan vain liian vähän neulekirjaksi. Olisi ehkä kannattanut odottaa, kunnes ohjeita on kirjaksi riittävä määrä.

Kuvien käsittely (digi)painotyötä varten on jätetty tekemättä tai tehty väärin. Kuvankäsittely ja layout olisi kannattanut jättää ammattilaisen huoleksi – sillä nyt painettujen kuvien syvyys on kadoksissa, tummat sävyt puuroa eivätkä keskisävytkään aina erotu.  Rajaamalla olisi saatu kuvista enemmän irti ja yksinkertaisin keinoin olisi saatu korostettua pääasiaa – neuleita – ja palveltu paremmin kirjan käyttäjää.  Upeat neuleet ja ylipäätään kuvat olisivat ehkä olleet e-kirjassa paremmin edukseen ja hintakin ehkä paremmin kohdallaan. Kuvien upeus paljastuu vasta kirjan omilla nettisivuilla!

Upeat kuvat ovat valitettavasti kärsineet painettaessa siitä, ettei kuvankäsittelyä ole osattu tehdä oikein. Enkä ole ihan varma, onko rannikon tarinoiden ja neulekirjan yhdistäminen hyvä juttu.

Kirjaa saa Suomessa ostaa ainakin Lumoavasta langasta ja vaikka tässä tuli nyt jyrkin sanoin kritisoitua painetun kirjan ulkoasua, sen mallit todellakin ovat kauniita, joten kirja kannattaa toki hankkia.

One Comment Lisää omasi

  1. Martsa sanoo:

    Kiitos taas rehellisestä kirja-arvostelusta, arvostan todella sitä että kerrot myös kirjojen ei-niin-onnistuneista puolista. Tämän rannikkoneulekirjan olin ajatellut tilata ja tämän jälkeen uskallan tilatankin, koska nyt en pety kirjan saadessani! Olisin tosiaan pettynyt jos olisin odottanut painetun kirjan olevan yhtä kaunis kuin netissä esitellyt sivut.

    Nuo huomiot omakustanteista ovat varmasti totta muillakin aloilla: toisaalta riippumattomuutta lankafirmoista ja toisaalta ammattimaisen tuen puute. Minäkin arvostan neulekirjoissa kauneutta, koko kirjan suhteen siis, mutta voin elää sen kanssa vaikkei kirja olisikaan ihan täydellinen, kunhan neuleet ovat kauniita ja kuvista saa selvän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s