Että pistää vihaksi

2b_medium2
Kuva: Lumi Karmitsa.

Viime aikoina on sosiaalisessa mediassa taas keskusteltu tekijänoikeuksista. Tai oikeastaan tarkemmin siitä, saako toisen suunnittelemaa mallia käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Voiko kuka tahansa siis neuloa jonkun muun suunnitteleman mallin mukaan tuotteen ja myydä sitä omiin nimiinsä jopa alkuperäistä suunnittelijaa mainitsematta? No, ei todellakaan voi! Eikä sillä ole varsinaisesti tekijänoikeuden kanssa juurikaan tekemistä. Jollei  laki suoranaisesti kiellä toisen käsityömallin käyttöä kaupallisesti (ja se on  monimutkainen juttu, koska suunnittelijalla on kyllä hänelläkin oikeuksia), sen kieltää moraali. Kyllähän jokaisen oikeustajun pitäisi sanoa, että jos joku suunnittelee kivan neulemallin, sen käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin ilman lupaa on sanalla sanoen TÖRKEÄÄ!

Useimmat neulesuunnittelijat sallivat malliensa käytön hyväntekeväisyysmielessä, esimerkiksi siten, että  neulotaan myyjäisiin, jotka pidetään lasten leirikoulun hyväksi tms. Mutta on ihan eri asia myydä toisen mallia verkkokaupassa (tietenkin) suunnittelijaa mainitsematta. Nuo bellapuodin kissalapaset ovat Barbara Gregoryn suunnittelemat ja alkuperäinen ohje on myynnissä Twist Collectivessa.

Lumi Karmitsan ihania kirjoneulemalleja (kopioita kirjasta) on jaettu luvatta netissä ja joku kuulemma otti jopa tilauksia jossain koiraryhmässä Lumen suunnittelmista  Chihuahua-sukista, eikä suunnittelijaa tietenkään mainittu missään.

LISÄYS: sain Lumi Karmitsalta viestin, jossa hän kertoi, että kyse oli yksinkertaisesti tietämättömyydestä tuon tekijän osalta ja asia selvitettiin ystävällisessä hengessä. Mutta tämäkin herättää kysymyksen, mitä koulussa oikein opetetaan ja millainen on suomalaisten oikeustaju, jos ihmiset eivät tiedä, ettei toisen työn hyväksikäyttö ole oikein?

Kukaan tuntemistani suunnittelijoista ei halua puuttua vähäiseen myyntiin (muutama pari), hyväntekeväisyyteen tms. pienimuotoiseen hyväksikäyttöön, mutta joku roti, [tähän paha sana]!

Minuahan tämä asia ei niinkään koske, koska kukaan hullukaan ei neulo minun mallejani myyntiin 😉 ne ovat liian työläitä.

EDIT: korjasin kissalapasten suunnittelijan ja lähteen. Samalla tyypillä on ilmeinen mieltymys Barbara Gregoryn malleihin sillä  Horatio and Oren näyttää myös miellyttävän häntä.

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s