Puikkomaisterin lapaskirja: korjaukset ja täydennykset

Tähän tulevat syksyllä 2016  (Moreeni) ilmestyvän Puikkomaisterin lapaskirjan täydennykset ja korjaukset.

Pahoittelen virheitä. Jos löydät täydennettävää tai korjattavaa, olen erittäin kiitollinen, jos viitsit laittaa minulle viestin alla olevalla lomakkeella.

Täydennykset toiseen painokseen

Jonkin verran on kysytty oikealle/vasemmalle kallistuvien lisäysten tekemisestä.

Ne selviävät vaikkapa katsomalla tämän videon:

 

Sanski s. 91

Sanskin ohjeesta puuttuu kämmenosan lopetuksesta siniset 2 kerrokset, jotka on mainittu peukalon lopetukseksi ja näkyvät kuvassa. KIITOS JOHANNA!

Jaana s. 26

Ohjeesta puuttuu 4 mustaa kerrosta kirjoneuleen (kerros 86) jälkeen

Kirjassa lukee (toinen palsta):

”Jatka kaavion mukaan. Kun olet neulonut kaavion kerroksen 86, päättele silmukat, jätä pitkä langanpää ja ompele langanpäällä oikealle kääntyvä musta reuna harvahkoin ja näkymättömin pistoin käsineen työn oikealle puolelle.”

Pitäisi lukea:

Jatka kaavion mukaan. Kun olet neulonut kaavion kerroksen 86, neulo pienemmillä puikoilla 4 kerrosta oikein mustalla. Päättele silmukat, jätä pitkä langanpää ja ompele langanpäällä oikealle kääntyvä musta reuna harvahkoin ja näkymättömin pistoin käsineen työn oikealle puolelle.

 

Aila s. 54, täydennys

Huomaa, että kaavion ensimmäinen kerros on nurjan puolen kerros! Neulo se lukien kaaviota vasemmalta oikealle. Kaikki lisäykset ja kavennukset tehdään oikean puolen (parillisilla) kerroksilla. Kiitos, Maarit!

Henna, s. 62

Oikean käden peukalo jätetään tietenkin auki: neulo suljettuna neuleena peukalon 16 silmukalla, kunnes peukalon pituus on 5 cm tai sopiva. Päättele silmukat. Kiitos, Seija!


Sini, s. 96

Peukalon paikat ovat kaaviossa epäsymmetrisesti. Aivan yhtä hyvin voit neuloa peukalot symmetrisesti eli joko oikean käden peukalo 4. ja 5. silmukan väliin (ja vasen 25. ja 26. s väliin) tai vasemman käden peukalo 26. ja 27. silmukan väliin (ja oikea 3. ja 4. s väliin) vähän käden muodosta riippuen. Kiitos, Heini!

Tiia

Voit pyytää sähköpostitse kaavion isompaan kokoon, jos ohje tuntuu hankalalta.

Korjaukset ensimmäiseen painokseen (nämä on korjattu toisessa painoksessa)

Allison s. 15 ja 17

Allisonin sormettomat on tässä tulossa Handun ja Lantium erx machinan langoista.
Allisonin sormettomat ovat syntymässä Handun ja Lantium ex machinan langoista.
Sivu 15:

”Seuraava kerros: ota työhön kuviovärinen mohairlanka ja neulo *1 silmukka oikein, ota langankierto oikealle puikolle ja jätä seuraava silmukka nurin neulomatta*, toista *–* kerroksen loppuun.”

Tämän jälkeen puuttuu seuraavan eli pohjavärisen kerroksen selitys.

Korjattuna:

Seuraava kerros: ota työhön kuviovärinen mohairlanka ja neulo *1 silmukka oikein, ota langankierto oikealle puikolle ja jätä seuraava silmukka nurin neulomatta*, toista *–* kerroksen loppuun.

Seuraava kerros (pohjavärillä): *ota langankierto oikealle puikolle ja nosta seuraava (kuviovärinen silmukka nurin neulomatta, 1 nurin*, toista *–* kerroksen loppuun.

Sivun 17 kaavion selityksissä on kaksi virhettä. Tässä korjattu kaavion selitysosa:
allison_s17

Eva s. 19, Vinkki

Jos haluat tehdä Eva-sormettomien sijaan Eva-lapaset tai sormikkaat, voi tehdä JOKO yhden pienempien kolmioiden (noin puolet ohjeessa annetusta silmukkamäärästä/ kolmio) rivin pikkurilliin saakka ja sitten lapasen ”hupun” tai sormikkaiden sormet poimimalla silmukat näiden pienempien kolmioiden muodostaman osan yläreunoista TAI jatkamalla ihan normaaliin tapaan lapasen kärkeen joko ohjeessa annettua raitaneuletta tai halutessasi neulo kärkiosa yksivärisenä ja tee kärkeen säde- tai nauhakavennukset.

Umpipeukalo tehdään lapasiin/sormikkaisiin  ensin luomalla 8 silmukkaa ja lisäämällä joka puikolla joka kerroksella 1 s, kunnes puikoilla on ohjeessa kerrottu aloitussilmukkamäärä.

Jaana s. 26

Korjattava teksti: sanallisessa ohjeessa sivulla 26 sanotaan, ”kun olet neulonut kaavion kerroksen 86…” mutta sivulla 29 kaavio päättyy riviin 82.

Pitäisi tietenkin lukea ”kun olet neulonut kaavion kerroksen 82

Anna s. 55

Kärjessä voit jättää kerroksen 71 ensimmäisen ja kolmannen kavennuksen tekemättä, jos haluat kuvion olevan aivan keskellä kärjessä.

Vesan sormettomat s. 83

Peukalokiila

Ohjeesta on jäänyt peukalokiilan kaavio pois.

Neulo peukalokiilan silmukat näin ensimmäisten lisäysten jälkeen: *1 o vaaleansinisellä, 1 o ruskealla*, kunnes jäljellä on 1 s, neulo se vaaleansinisellä. Tee lisäykset aina vaaleansinisellä ja kun vaaleansinisiä silmukoita on reunoissa 3, neulo niistä keskimmäinen ruskealla.

Natalia s. 87

Toinen kpl: kavennukset tehdään vain kerroksen alussa ja lopussa: ”neulo *–* kunnes jäljellä on 4 silmukkaa”  pitäisi lukea ”neulo oikein kunnes jäljellä on 4 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen takareunoistaan, 2 oikein.”

Ilona lapaset s. 98
Tässä kuva lapasista, jotka neuloi Pirjo Seppänen (lankana on Lana Gatto Super Alpaca).

ilonalapaset

LÄHETÄ KORJAUS- TAI TÄYDENNYSEHDOTUS