Erilaisissa neuleryhmissä kysytään säännöllisesti muutamia asioita. Kokoan niitä nyt tänne vastauksineen. (31.3. – Linkkejä korjaillaan…)
Raitojen neulominen, miten välttää värinvaihdon ”pylälät”
Monta silmukkaa (nilkka)sukkaa varten luodaan?
Miten tehdä helppo kantapää?
Vahvistettu kantapää
Miten saada sukan kantapäästä siisti, ettei se jää ”reikäiseksi”?
Miten tehdään kärkikavennukset ennen silmukointia?
Miten tehdä sukkaan ”tylppä” kärki?
Saako toisen blogista otettua kuvaa käyttää?
Suunnittelin sukkamallin ja julkaisin ohjeen netissä. Nyt joku on julkaissut käytännöllisesti katsoen ihan saman mallin omanaan. Onko oikeuksiani loukattu?
KÄSITYÖN VEROTUS JA HINNOITTELU
Tallinnan lankakaupat
Saako lentokoneeseen ottaa puikot?
Virhe langassa
Joskus lanka on selkeästi likainen, siinä voi olla konerasvoja jne. Langan voi pestä ohjeen mukaisesti (vyyhdi lanka ensin ja sido haltijalangoilla ettei vyyhti sotkeudu), mutta sen voi aivan hyvin palauttaa ostopaikkaan tai valmistajalle ja pyytää virheetöntä kerää.
Langassa voi olla myös runsaasti solmuja. Itselläni kärsivällisyys loppuu, jos solmuja on noin 400 metrissä enemmän kuin 4, sekin on liikaa. Ellei halua reklamoida, kannattaa ainakin mainita asiasta tehtaalle (aina mukana langan erätiedot).
Langassa voi olla tuholaisia, jos sitä on säilötty väärin. Jos lanka ei ole käyttökelvotonta, paras ensiapu on pakastaa lanka, että mahdolliset elävät oliot kuolevat. Sen jälkeen lanka pestään ja kuivataan huolellisesti pesuohjeen mukaan. Langat kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pusseissa tai laatikoissa, mielellään eliöitten torjuntaan tarkoitettujen puupalasten kanssa.
LANKA VÄRJÄSI KOKO NEULEEN
Jos lanka (tyypillisesti punainen) päästää väriä ja värjäsi koko neuleen, on paras vaihtoehto yrittää heti pestä neule uudelleen ennen kuin se kuivuu. Voit käyttää pesussa myös värinkeräysliinoja (katso käyttöohjeesta, että ne sopivat langan materiaalille). Mikäli tämä ei auta, ota yhteyttä langan valmistajaan tai myyjään. Yleensä korvataan vain lanka, ei tehtyä työtä.
Raitojen neulominen: värinvaihto ilman pykäliä
- jätä värinvaihdon jälkeen toisella kerroksella ensimmäinen silmukka neulomatta TAI
- neulo ensimmäinen silmukka neulomalla edellisellä kerroksella neulottu ja sitä edellisen kerroksen silmukka yhteen (nostamalla aiemmalla värillä neulottu kerroksen ensimmäinen silmukka puikolle ensimmäisen silmukan viereen ja neulomalla uusi silmukka molempien läpi.
Tässä yksi ohjevideo:
SUKAN NEULOMINEN
Monta silmukkaa (nilkka)sukkaa varten luodaan?
Mittaa jalkaterän ympärys (= haluttu mitta, se on sama kuin sukan suun ympärys). Neulo mallitilkku valitsemallasi langalla ja puikoilla, joilla tulee mieleinen tiheys. Mittaa, montako silmukkaa mahtuu 10 senttimetrille ja sen jälkeen laske, montako silmukkaa tarvitset haluttuun mittaan. Pyöristä silmukkamäärä neljälle (tai kahdelle) jaolliseksi ja jaa silmukat puikoille (mahdollisimman) tasan.
Ellei tiedossasi ole sukansaajan jalan ympärysmittaa, käytä hyväksesi sukkataulukoita, jotka yleensä löytyvät langanvalmistajan sivulta. Jos langalle ei ole valmista sukkataulukkoa, etsi netistä vastaava taulukko. Vertaa silloin langan metrimäärää ja painoa ja etsi sukkataulukko langalle, jossa 100 grammassa on yhtä paljon metrejä kuin omassa langassasi. Tarkasta myös tiheys ja vaihda tarvittaessa puikot pienempiin tai isompiin.
Sukkataulukot
200 m = 100 g. Tiheys 21 s = 10 cm
260 m = 100 g. Tiheys 24 s = 10 cm
420 m = 100 g. Tiheys 30 s = 10 cm.
Miten tehdä helppo kantapää?
Minusta helpoin on se, että otat kahden puikon silmukat yhdelle puikolle (tai puolet kokonaissilmukkamäärästä) ja neulot tasoneuleena (edestakaisinneuleena) niillä saman määrä kerroksia kuin kahdella puikolla on yhteensä silmukoita. Viides puikko laitetaan hetkeksi sivuun ja jalkapöydän puolen silmukat jätetään odottamaan.
Jos halua vahvistetun kantalapun, neulot oikealla reunasilmukan jälkeen *1 oikein, 1 nurin neulomatta*, toista *–* kunnes jälkellä on 1 s. ja neulot viimeisen silmukan aina oikein, otat sen nurjalla nurin neulomatta (lanka työn edessä), nurjalla neulot nurin paitsi viimeisen silmukan, joka neulot oikein, oikealla jätät reunasilmukan nurin neulomatta (lanka työn takana).
Kun kantalappu on valmis jaat silmukat kolmeen osaan kantakäännöstä varten. Mikäli silmukkamäärä ei mene tasan vaan jää 2 silmukan jakojäännös, lasket reunimmaisiin kolmanneksiin yhden silmukan enemmän, mikäli jää yksi silmukka jakojäännökseksi, lisäät sen keskimmäiseen silmukkalohkoon.
Neulo (OP) 1. kerros näin: Neulo oikein kunnes sinulla on vasemmanpuoleisen silmukkakolmanneksen silmukat + 3 silmukkaa vasemmalla puikolla. Neulo sitten 2 yhteen ylivetokavennuksella (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja vedä neulomatta jätetty silmukka neulotun yli = 1 silmukka on kavennettu) ja vielä 1 silmukka oikein. Käännä työ.
Nurjalla neulo nurin kunnes vasemmalla puikolla on reunimmaisen silmukkakolmanneksen silmukat + 3 silmukkaa. Neulo 2 nurin yhteen ja 1 nurin. Käännä työ.
Neulo jatkossa (äskeisellä käännöskohdalla neuleeseen jääneen) suuremman silmukkavälin molemmin puolin olevat silmukat oikealla yhteen ylivetokavennuksella ja nurjalla nurin sekä neulomalla kavennuksen jälkeen vielä yksi silmukka oikealla oikein ja nurjalla nurin, kunnes reunimmaisten silmukkakolmannesten silmukat on kaikki neulottu. Neulo vielä silmukat oikein kantalapun keskelle ja ota työhön takaisin lepäämään jätetty viides puikko. Nyt kantalapun reunasta poimitaan silmukat ja jatketaan suljettuna neuleena.
Miten saada sukan kantalapusta siisti, ettei reuna jää ”reikäiseksi”?
Kun sukan kantalappua neulotaan, toisen (oikea) reunan reunasilmukat jäävät yleensä löysemmiksi ja jos niistä poimii ja neuloo silmukat suoraan, tulee reunasta ”reikäinen”- Ongelma on helppo välttää kahdella pienellä niksillä:
- neulo aina kerroksen viimeinen silmukka oikein ja kerroksen ensimmäinen silmukka nurin neulomatta (lanka nurjalla työn edessä, oikealla takana). Reunasilmukkaa on vaikea kiristää, mutta neulo pari seuraavaa silmukkaa niin kireästi kuin voit.
- kun poimit silmukat löysästä reunasta, poimi ne kantalapun nurjalta puolelta, lyhyestä lankalenkistä, josta lanka menee reunasilmukkaan. Katso tämä video.
Toinen vaihtoehto on neuloa kantalapun kummassakin reunassa aina 2–3 silmukkaa oikein. Silmukat poimitaan ja neulotaan sitten nurjalla oikein neulottujen silmukoiden ”nypylöistä”.
Sukan kärki
Miten tehdä sukkaan ”tylppä” kärki?
Jos sukka on neulottu ylhäältä alas, kärki tehdään silmukoimalla.Silmukointi neuloen on helpointa. Jos sukka neulotaan kärjestä alkaen, tylppä kärki syntyy aloituksesta.
Kärkikavennukset ennen silmukointia: Kavenna jalkapöydän ja pohjan silmukoiden alussa 1 s neulomalla 2. ja 3. silmukka yhteen ylivetokavennuksella ja jalkapöydän ja -pohjan silmukoiden lopussa neulomalla 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen. Kavenna aluksi joka toisella kerroksella, mutta kun silmukoita on jäljellä kummallakin puolella 20, kavenna joka kerroksella kunnes kummallakin puolella on 8 silmukkaa. Nyt silmukoidaan!
TEKIJÄNOIKEUDET
Saako toisen blogista otettua kuvaa käyttää?
Et saa ottaa omaan blogiisti tms. toisen valokuvaa pelkästään kuvittaaksesi omaa juttuasi. Sitaattioikeus kuitenkin on ja se tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi arvioit ja esittelet muiden blogeja, niissä esiteltyjä ohjeita tai luomuksia, sinulla on asiallisessa yhteydessä oikeus siteerata tekstiä ja kuvia hyvän tavan mukaisesti. ”Hyvä tapa” tarkoittaa sitä, että mainitaan myös alkuperäinen lähde ja oikeudenomistajat.
Jonkun syyttäminen kuvien ”varastamisesta”, kun kuvaa on kuitenkin käytetty lainmukaisesti sitaattioikeuden perusteella sen sijaan saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit.
Saako neulekirjasta, -lehdestä tai maksullisesta ohjeesta ottaa ja antaa kopion siskolle ja ystävälle?
Kyllä saa. Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen. (Tekijänoikeuslaki 12 §). Tässä keskeistä on käytön yksityisyys. Jos kopioit siskolle tai ystävälle, käyttö on yksityistä, mutta jos kopioit neulekerhon jäsenille tai opettaessasi, käyttö ei ole yksityistä. Neulesuunnittelijat tietysti toivovat, että heikosti leiville lyövää työtä voisi jatkaa, joten kannattaa aina harkita, mitä on tekemässä, kun kopioi ohjeen.
Suunnittelin sukkamallin ja julkaisin ohjeen netissä. Nyt joku on julkaissut käytännöllisesti katsoen ihan saman mallin omanaan. Onko oikeuksiani loukattu?
Todennäköisesti ei ole. Neule, ainakaan ihan tavallinen käyttöesine, kuten sukka, lapanen tai huivi, ei ole tekijänoikeuslain tarkoittama teos – ei ainakaan ellei se ole todella poikkeuksellinen tuote – jolle syntyisi oikeus tekijänsuojaan.
Koska neuletyö on yleensä käyttöesine, jonka pitää täyttää tietyt melko tarkat muodolliset ja laadulliset kriteerit, on aina mahdollista, että joku keksii samaan aikaan lähes samanlaisen neuleen. Taiteilijalla ei tällaisia rajoituksia ole, hän voi luoda uniikkeja teoksia. Ohjeen kopioiminen sellaisenaan on tietysti laitonta, mutta, kuten alan oppilaitoksissa opetataan, yhdenkin silmukan muuttaminen tekee ohjeesta eri ohjeen. No, sosiaalisen median tarkka kontrolli pitää kyllä pahimmat lieveilmiöt kurissa.
Kannattaa olla erittäin varovainen, kun tekee mieli esittää syytöksiä plagioinnista: syytös voi lopulta olla tapauksen ainoa rikos. On kohtaliasta nimetä esikuvat ja esittää lähteet, jos se on mahdollista. Pakollista sekään ei ole.
Jossain luki, etten saisi tehdä lahjaksi sukkia toisen suunnitteleman ja julkaiseman mallin mukaan. Voiko tämä olla totta?
Ei ole. Vain jos mallille on haettu erillinen mallisuoja, se nauttii suojaa, joka estää kaupallisen ja ammattimaisen käytön. Sekään ei estä yksityistä käyttöä, so. muutaman kopion valmistamista perhe- tai ystäväpiirissä. Neuleelle voi lisäksi mallisuojan saaminen olla vaikeaa, mutta aina se on maksullista ja hankalaa. Ja tässäpä mallisuojatut tuotteet hakusanalla ”sukka”.
NEULOMINEN LENTOKONEESSA
Saako lentokoneeseen ottaa neulepuikot ja käsityösakset?
Matkustamoon on kiellettyä tuoda ainakin metallipuikot ja sakset, joiden terän mitta ylittää kuusi senttimetriä. Lentoyhtiöillä ja tarkastusasemilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, niinpä Euroopan lennoilla saattaa matkustamoon päästä metallipuikkojenkin kanssa, mutta aina kannattaa vaihtaa työhön puupuikot ennen lentoa
LANKAKAUPAT
Muitakin kauppoja on, mutta nämä ovat ne tunnetuimmat.
Maailman lankakauppoja kartalla
http://www.knitmap.com
KÄSITYÖN VEROTUS ja hinnoittelu
Kaikki ansiotulo (paitsi marjanpoiminta tms.) on veronalaista tuloa, joka pitää ilmoittaa veroilmoituksessa. Jos neulot sukkia tai ohjeita myyntiin, voit vähentää myyntitulosta menot (puikot, langat jne.). Varminta on ottaa hankinta- ja myyntikuitit talteen ja esittää veroilmoituksessa niihin perustuva laskelma.
Hinnoittelun perusteena on tietenkin oltava käytettyjen materiaalien ja muiden kustannusten (ml. ennen kaikkea verot mutta myös mahdolliset hallinnolliset tai markkinoinnin kulut) hinta sekä tehdyt työtunnit. Koska kukaan ei yleensä maksa käsityöstä siihen käytettyjen todellisten tuntien mukaan, tuntipalkka on se, josta yleisimmin tingitään. Periaatteessa järkevä liiketoiminta edellyttäisi myös sitä, että työstä jää myös voittoa. Jos teet harrastuksena sukkia myyntiin, muista aina, että alihinnoittelulla hankaloitat niiden elämää, jotka yrittävät oikeasti elättää itsensä ja perheensä käsitöillä. Tässä on hyvä artikkeli aiheesta.
Tilasin Muhun ohdakkeet sukan ohjeet, olivatkin englanti kieliset. Saisinko suomen kieliset ohjeet.
Mitä tarkoittaa merkinnät Sukkasirkus-kirjassa sivu 121 tyhjä neliö ja RS:oikein ,WS:nurin ja neliö jossa musta pallo RS:nurin WS:oikein?
En löytänyt merkkien selityksistä selvennystä.
Olettaisin tyhjän ruudun olevan oikea silmukka ja mustan pallon nurja silmukka oikealla puolella ja nurjalla taas päinvastoin. RS – oikea puoli
WS – nurja puoli
Kiitos
Hei! Pienimuotoisesta omien tekeleitten myynnistä ei tarvitse maksaa veroa! Ota selvää asioista, ennenkuin huutelet totuksina, kiitos!
Hei .Onko sinulla myynnissä kissamallia.Tytär on kissa ”hullu”. Tekisin hänelle sukat ja lapaset.
Ei ole kissaa malleissa, mutta mene pinterestiin tai Ravelryyn ja hae siellä — malleja on monia!
Hei! Minkä vahvuista lankaa, siis monta metriä grammoissa olet käyttänyt Puikkomaisterin sukkakirjan signora lina sukissa?
Kaikissa sukissa, joissa ei erikseen mainita langan metrimäärää ja/tai tiheyttä, on käytetty lankaa, jonka 100 g =noin 420 m