Sukan uusia suuntia

Ann Budd:  UUSI VILLASUKKAKIRJA
ISBN 978-952-254-301-1.
Suomentanut Sanna Immanen
Nidottu, 168 sivua
 Olin tyystin unohtanut, että jo kesällä kustantajan paketista pulpahti Ann Buddin kokoama Uusi villasukkakirja – 18 uutta tapaa neuloa sukkia. Kirja on käännös ja sen alkuperäinen englanninkielinen nimi on New Directions in Sock Knitting. Minun piti hehkuttaa kirjaa jo tuoreeltaan, mutta kiireessä unohdin.

 

”Uudet keksinnöt” sukan neulomisessa voivat tuntua pelkältä turhalta kikkailulta, usein vaikuttaakin, että erikoisuudentavoittelulla ei ole järkevää suuntaa ja kikkailua on harrastettu vain sen itsensä vuoksi.

Itse olen joutunut opettelemaan ja joskus kehittelemäänkin  poikkeavia sukanneulontatapoja siksi, että olen halunnut totuttaa jonkin tietyn elementin sukassa eikä sen neulominen ole teknisesti onnistunut tavanomaisilla keinoilla. Sukka-Finlandian osallistujat saivatkin maistaa kahta sellaista malliani, jotka tulevat myös syksyllä ilmestyvään Puikkomaisterin Sukkasirkukseen.

Uudessa villasukkakirjassa on sukkia neulottu eri suunnista ja tuloksena on aika kivoja malleja, jotkut toki jo moneen kertaan nähtyjä (esimerkiksi Cat Bordhin panos oli vähän pettymys), mutta myös oikeita helmiä, kuten Nicola Susen Square Socks (Neliösukat) tai Anne Berkin Harlequin (Harlekiinit). Laitoin tähän englanninkieliset nimet kärkeen, koska niillä mallit löytyvät Ravelrysta.

Ei vain sukista

Kirjan parasta antia on kuitenkin sen osoittaminen, että sukkia voi neuloa monin eri rakentein ja siksi se toimii loistavasti inspiroivana käsikirjana siinä missä eri tekniikoiden oppikirjanakin. Teoksessa on myös erittäin hyvät selitykset ja piirroskuvat, joista löytyy vastauksia muidenkin sukkamallien nostamiin kysymyksiin. Kirja siis kannattaa hankkia hyllyyn vaikket koskaan edes neuloisi sukkia – näitä tekniikoita voi hyödyntää muissakin vaatteissa ja asusteissa.

Kirjassa on kokeneellekin sukankutojalle uutta pureskeltavaa, ja jaksaapa sen mallit kiinnostaa minuakin, joka olen vääntänyt sukkaa kokoon yhdestä jos toisestakin suunnasta, koska monenlaisten tekniikoiden hallitseminen antaa lisää väljyyttä myös suunnitteluun.

PS: Kirjoista puheenollen: myöhemmin kauppoihin tuleva Andrea Rangelin Kirjoneuleen uudet kuviot kannattaa tilata heti sillä veikkaan, että painos tulee sukkelasti loppumaan kirjan ilmestyttyä kirjakauppohin. Ihan mahtavia uusia kirjoneulekuvioita!

One Comment Lisää omasi

  1. Bibi Yasmin sanoo:

    Hello Tina,
    You do not have a translation button or anything like that and I do not read Finnish. I love your patterns and they are not downloadable on Ravelry. So how do I get your patterns?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s