Sukkia hyväosaisille

Kuva: Dan Lindblom.

Minun on tunnustettava, etten ilahtunut ikihyviksi, kun Sauli Niinistön kampanjatoimisto julisti sukka-  ja pipokilpailunsa  Niinistön uudelleenvalinnan tueksi. Periaatteessa on tietysti kiva, että käsityötä arvostetaan tälläkin tasolla. Mutta.

Ensinnäkin minua jurppii, että samaan aikaan, kun teemme vapaaehtoisina yökausia töitä  Sukka-Finlandian  hyväntekeväisyyskampanjan eteen, valtakunnan korkeimmasta johtosta pyydetään tekemään sukkaa ja pipoa pankinjohtajille ja muille hyväosaisille. Niinistön kampanjaan lahjoitetut neuleet kun lahjoitetaan ”kampanjaväelle”. Onko tämä kampanjatoimiston tietoinen haaste Sukka-Finlandialle kontekstissa, jossa sukka on tahtomattaan noussut politiikan keskiöön muutenkin? Toki maahan mahtuu sukkakilpailu jos toinenkin, Sukka-Finlandiassa on kohta jo tuhat kilpailijaa,  eikä Niinistön kampanja sitä heiluta mitenkään.

Toiseksi minua närästää se, että kampanjatoimiston ilmoittamien sääntöjen mukaan kilpailuun lähetettyjen neuleiden ohjeiden kaikki oikeudet jäävät Niinistön kampanjalle eikä minkäänlaisia palkintojakaan jaeta (se on tietysti sinänsä ihan sivuseikka). Tämä osoittaa minusta ainakin lievää suunnittelutyön aliarvostusta, ellei sitten isompaakin.

”Osallistuessasi kilpailuun luovutat ohjeen ja mallin julkiseen ja vapaaseen käyttöön kansanliikkeen organisaatiolle. Kansanliikkeellä on oikeus käyttää mallia tulevan vaalikampanjan aikana. Voittajamallit tulevat julkiseksi vapaaseen käyttöön.”

Huomautan, että tämä ei ole Sukka-Finlandian kannanotto vaan aivan omani. Rehellisesti voin kertoa myös lukeutuneeni Pekka Haaviston kannattajiin edellisissä vaaleissa, luultavasti seuraavissakin. En kuitenkaan ole siksi näreissäni. Jos Haaviston toimistosta olisi tullut vastaavanlainen haaste, olisin luultavasti ollut vielä enemmän kiusaantunut, sillä olen lähtenyt mukaan Sukka-Finlandiaan nimenomaan hyväntekeväisyyden ja suomalaisen neulesuunnittelun ja -yrittäjyyden nostamisen vuoksi. Olisi ollut kurja juttu, jos oma potentiaalinen ehdokas olisi sortunut tällaiseen törttöilyyn.

One Comment Lisää omasi

  1. Hömö sanoo:

    Ihan normaalia toimintaa. Toinen pyytää rahaa, toinen sukkia. Vapaaehtoisia on aina kampanjoissa mukana ja mikään pakko ei ole osallistua. Varmasti löytyy niitä jotka osallistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s